fredag, december 04, 2009

♦ 4 ♦

Engelsk fudge
.
5 dl mjölk
8 dl socker
1, 5 dl kakao
0.5 tsk salt
50 g smör
1 msk vaniljsocker
.
Smöra en form (20x30 cm).
Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en vid tjockbottnad kastrull. Koka upp uner omrörning. Låt smeten koka kraftigt, rör om då och då, tills den håller kulprovet för fudge (häll några droppar i iskallt vatten och rulla till en kula. Ta upp och känn på den- kulan ska vara mjuk.)
Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smör och vaniljsocker. Rör eller vispa kraftigt med en trägaffel tills smeten svalnat och tjocknat något. Häll upp i formen. Låt stelna och förvara kallt.
.
Det här gjorde jag i många år och fudgen har en kraftig chokladsmak. Mycket smarrigt! Jag måste dock varna att den kokar verkligen kraftigt så en stor kastrull är ett tips.

Inga kommentarer: