Idag fick jag Mat och Vänner i brevlådan och med den var en bakbilaga. I den hittade jag det här receptet som jag är rätt sugen på att testa. Vi får se om det är ett av recepten som kommer fram i helgen när jag tänkte öppna godisfabriken här hemma.
.
Fransk nougat
.
5 dl socker
1 dl vatten
50 g glukos
3 äggvitor
1 tsk vaniljsocker
2 msk rumsvarmt smör
1 dl hackade valnötter
0,5 dl hackade pistaschmandlar
1 dl kanderad frukt
.
Klä en fyrkantig form med folia och pensla med olja. Lägg socker, vatten och glukos i en tjockbottnad kastrull och koka på låg värme tills allt lösts sig. Höj värmen och koka massan till 121 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Häll sakta 1 dl av sockermassan ner i äggvitan samtidigt som du vispar med elvispen. Vispa i 3 minuter.
Koka resten av sockermassan till 149 grader och häll den sedan långsamt under vispning ner i äggmassan. Vispa sedan i ca en kvart tills massan svalnar och börjar bli seg. Vispa då i vaniljsocker, smör och rör ner nötter och frukt.
Fördela smeten i folieformen och lägg oljad folie över. Ställ i kylskåp över natten och skär i rutor dagen därpå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar